Røgfester med vandpibe indebærer ofte en diskussion om de bedste shisha (vandpibetobak) smagsvarianter og mærker, størrelser og stilarter, fra store til små, billige til alt for dyre, forskellige slags slanger og meget mere. Men det mest oversete aspekt af vandpibeoplevelsen er faktisk det, der holder processen i gang - kul. Vandpibe

Når du fylder tobak i skålen og vikler et godt lag aluminiumsfolie rundt omkring, placerer du derefter dette vigtige element på toppen. Dette element kaldet "kul" vil afgive sin varme gennem tobakken, som til sidst vil fylde bunden med røg og ende op (hurtigt) i dine lunger. Ikke desto mindre kan det være temmelig udfordrende.

Der findes forskellige slags kul på det voksende vandpibemarked, og en nybegynder kan have svært ved at vælge det bedste kul. Det mest almindelige er selvlysende kul fra Three Kings. De er praktiske, fordi du kan tænde dem med en lighter, selv i vinden og eventuelt i regnvejr. Men de kemikalier, der gør det til et hurtigt tændende kul, tilføjer også ofte (uønskede) smagsvarianter til din vandpibeoplevelse. Så du bytter smag ud med bekvemmelighed.

Det næste valg er kulbriketter baseret på citrontræ eller oliventræ. Disse kaldes normalt "naturlige" kul og vil som regel brænde renere og dermed eliminere unødvendige kulsmage. De vil ikke tænde med en transportabel lighter, medmindre du tilfældigvis opbevarer en porto-light i handskerummet. Generelt vil du have brug for en brænder og en kort ventetid. Resultatet kan være det værd, fordi du ikke vil smage kemikalierne fra selvlysende kul.

Endelig er der "kulblokkene", som ofte kaldes "Egyptisk kul". Disse kulblokke er også lavet af citrontræ og har en tilfældig form, der ser ud som om, du kan grille med dem. De har en lang opvarmningstid på en almindelig el-komfur, så du skal have fat i en gasblus for at tænde disse kul. Du bør overveje at lave kul udenfor, da duften af kullene kan overdøve de behagelige dufte i dit hjem. På trods af deres dominerende duft ved opvarmning giver disse kul den mest smagsneutrale energikilde på vandpibemarkedet. Kulblokkene er ofte store og brænder også hurtigt, så lad være med at overfylde skålen.

Hvilket vandpibekul du bruger, afhænger i sidste ende af din smag og situation. Hvis du er en naturligt kul-ryger derhjemme, skader det aldrig at have en boks med hurtig-lysende